Medierapporteringen får kritik av regionens tidigare handläggare

Näringslivets Medieinstitut har tidigare visat hur SVT:s rapportering om förändringarna i ätstörningsvården i region Stockholm varit ensidig och hur den brustit i beskrivningen av uppsägningen av avtalet med Mando.

Nu fortsätter man granskningen genom en intervju med Rosmarie Cizinsky Sjödahl som tidigare var anställd på Region Stockholm och ansvarig för upphandlingen av ätstörningsvård samt avtalet med Mando.

– Näringslivets Medieinstitut >

0 Read More

Mandometerklinikerna överklagar det ena av två beslut i Södertörns tingsrätt

Mandometerklinikerna har den 26 juli fått företagsrekonstruktion beviljad i två av våra bolag (AB Mando och Mandolean). Nu har regionstyret fått den ena rekonstruktionen avbruten (Mandolean) genom en begäran i tingsrätten, men regionen har inte lyckats avbryta båda bolagens rekonstruktion.

Mandometerklinikerna kommer att överklaga den avbrutna rekonstruktionen till hovrätten samtidigt som arbetet med den andra företagsrekonstruktion fortsätter med full kraft i syfte att framtidssäkra klinikerna trots regionstyrets agerande.

Vi fortsätter att försöka rädda verksamheterna för patienternas skull, så att deras vård inte fortsatt hotas av regionens strypta finansiering. Att avbryta en kliniks försök till överlevnad genom rekonstruktion med 1700 patienter i behandling måste anses som unikt agerande från en politisk majoritet i en region. Regionen visar gång på gång att deras politiska inriktning att ätstörningsvård ska drivas i offentlig regi går före vad som händer med patienterna.

0 Read More

Regionen vill att deras politik ska gå före juridiken

Tingsrätten har beslutat att bevilja Mandometerklinikerna företagsrekonstruktion och arbetet löper på väl. Det gör att över 1700 patienters pågående vård kunnat räddas fram till avtalsslut.

På Region Stockholms hemsida så har regionstyret gått ut och motsatt sig tingsrättens beslut och vill tvinga alla patienter att i förtid förflyttas till offentlig psykiatri.

Därmed vill regionen att deras politik, ska gå före juridiken. Det visar att varken patienternas vilja, deras pågående behandling eller domstolens beslut respekteras.

Mandometerklinikernas styrelse är övertygad om att domstolen kommer tillbakavisa regionstyrets begäran att ändra det redan fattade domstolsbeslutet om företagsrekonstruktion. Det får också stöd av juridisk expertis.

0 Read More

Mando fortsätter behandla patienter

Sedan Mandometerklinikerna beviljats företagsrekonstruktion (läs pressmeddelande >) så har arbetet med att framtidssäkra specialistvården och klinikerna löpt på väl. Mot alla odds har pågående behandling för nuvarande patienter kunnat räddas avtalsperioden ut. Region Stockholm har via lagen om företagsrekonstruktion förbjudits att fortsätta strypa finansieringen av patienternas vård såsom regionstyret gjorde i juni respektive juli månad.

Tack vare rekonstruktionsarbetet som pågår kan vi nu även ta emot framtida patienter via läkarremiss eller egenanmälan >.

0 Read More

Mandometerklinikerna har tvingats i omedelbar företagsrekonstruktion

PRESSMEDDELANDE

se pdf >

Sedan mer än 27 år har Mandometerklinikerna behandlat ätstörningspatienter i samarbete med Region Stockholm vilket hittills resulterat i över 2300 friskskrivna patienter. Men det nya regionstyret sedan två år har plötsligt, i den allra sista delen av avtalsperioden, gjort en helt ny avtalstolkning vars riktighet är bestridd och därför nu prövas i domstol.

Istället för att invänta domstolens besked har regionstyret i förtid ensidigt beslutat att upphöra med betalningen för specialistklinikernas vårdlöner och sjukhuslokaler. Detta hittills för både juni och juli månad.

Att på detta sätt föregripa domstolens prövning och strypa finansieringen utgör ett grovt avtalsbrott vilket äventyrat pågående behandling för över 1700 patienter och har försatt specialistklinikerna i ett akut ekonomiskt läge.

(mer …)

0 Read More