Tack alla inblandade på Mando i Huddinge och Danderyd som gjort så att jag fick tillbaka mitt liv, min glädje och min styrka. Tack för erat tjat och tålamod. /En glad och frisk tjej

Jag har nu varit frisk i fem år. Jag studerar, sover träffar kompisar och jag äter! /En före detta patient på Mandometerkliniken Danderyds sjukhus

På Mandometerkliniken förstår dom att det tar ett tag att bli frisk. Dom vet att det inte bara handlar om att börja äta. Personalen jobbar med Dig och Du får den tid Du behöver när Du känner panik eller blir orolig. Jag fick all den tid jag behövde för att bli frisk. /En före detta patient på Mandometerkliniken Alingsås

Dom tre bästa sakerna med Mandometerkliniken är: Du får inga lugnande, om Du står på farmaka sätts dom gradvis ut. Du kan välja din egen mat. Och inte minst, dom uppmuntrar Dig att visa och behålla Din personlighet. /En patient på Mandometerkliniken vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge

Patientcollage

Första gången jag fick höra att jag kunde bli frisk!

“I 15 år kämpade jag med en ätstörning.
Det var en daglig kamp, jag levde i en egen bubbla och utanför pågick världen men jag var fast i mitt helvete.
Jag kom till BUP Anorexi-Bullimimottagning på Östra sjukhuset men blev sämre, jag pratade med en handfull psykologer men blev bara sjukare och sjukare.

 

När jag tillslut kom till Mando fick jag höra att jag kunde bli frisk. Något jag aldrig tidigare hört och något jag inte trodde på i början, men det planterade ett frö hos mig. Ett frö om hopp att bli frisk från det som plågat mig så länge. Jag trodde jag var dömd till ett liv av smärta, sorg, kamp, lidande och besatthet av mat.

 

Min räddning blev Mando.
Tack vare deras tillvägagångssätt, där de behandlar hela människan med dagliga samtal, ätträning, ångestbehandling med hjälp av värme, där någon såg mig, den personliga kontakten med min behandlare och allt de lärde mig. Mando räddade mitt liv, det är jag övertygad om.

 

När jag kom till Mando var min självkänsla i botten, jag hade ofta tankar om mig själv att jag inte var bra nog, “varför sa jag så”, “vad kommer de tycka om mig nu”, idag kan jag säga högt och tydligt, att jag älskar mig själv.
Jag hade oerhört svårt med tillit men idag har jag släppt in en man inpå livet och vi bor tillsammans.

 

Jag lärde mig att äta men jag lärde även känna mig själv. Jag blev starkare i kroppen men jag blev också starkare i mig själv, jag började lita på mig själv och fick livet tillbaka tack vare Mando Alingsås.”

Klara

Jag blev frisk!

Anna Mellin Johansson arbetar som egenerfaren på Mandometerklinikerna fr.o.m. september 2018. Hon berättar:

 

”Ordet “frisk” fanns inte i min värld när jag som 20-åring fick möjlighet att komma till Mando som då hette Anorexicentrum.

 

Jag hade varit sjuk i fyra år, kanske mer egentligen… Det har varit många turer inom BUP, barnmedicin och annan behandling, men inget av dessa hade hjälpt mig mer än att hålla mig flytande. Att samtala om varför jag blev sjuk och att det troligen berodde på att jag var adopterad var inte den väg som fungerade för mig, utan jag visste vad jag ville ha hjälp med. Jag kunde inte äta! På Mando fick jag lära mig att äta, tillåta mig att gråta, känna ångesten och låta den få komma och lära mig att vila. Jag fick lära mig hur en portion mat ska se ut, att inse att ett äpple och två pass på gymmet per dag inte går ihop. Med Mandometern fick jag hjälp att åter igen lära mig ett normalt ätbeteende och se att det faktiskt inte var farligt.

 

Övning ger färdighet. Efter några år av upp och ner så stod jag stadigare på jorden.

 

Jag vågade se utanför min “ätstörda” värld och där fanns det så mycket som jag inte visste fanns. Jag blev klar undersköterska, började jobba inom vård och omsorg, som personlig assistent, på förskola och ideellt med ungdomar. Det bästa av allt som fanns där ute var Mats, min blivande man som plötsligt öppnade ögonen för mig och fick mig att få ett helt annat fokus i tillvaron.

 

Besöken på Mando blev allt färre och tillslut friskskrevs jag, nu har jag varit frisk i 17 år. Mats och jag är gifta, vi har en underbar son tillsammans och nu har jag fått äran att komma tillbaka till Mando för att få möjlighet att sprida hopp, visa på att framtiden finns och att den är värd att kämpa sig tillbaka till.”

Anna Mellin Johansson

Min upplevelse av tillfrisknandeprocessen på Mando

”Min personliga upplevelse av hela tillfrisknandeprocessen är att när man är mitt uppe i behandlingen, som är en extremt jobbig period då man ska gå emot alla sina tankar och känslor och göra tvärt om vad man egentligen vill, så är man inte mottaglig för så mycket samtal mer än enkla samtal. När man efter en tid nått normalvikt och gått i behandlingen ett tag upplevde jag att tankesättet förändrades. Jag kunde fokusera mer, tänka mer logiskt och analytiskt, vilket behövs om man ska sitta och prata om sina beteenden, analysera och förstå sig själv på ett helt annat plan. Då var jag mottaglig för samtal och att börja jobba med att förstå mig själv, men innan dess var det tillräckligt med att “bara äta och vila”. Samtalsstödet fick jag av min behandlare när jag behövde det och det stödet blev mer intensivt en bit in i behandlingen när man hade börjat bryta många av sina sjuka beteenden. Jag har pratat med otroligt många patienter som precis som jag, inte varit mottagliga för behandlande samtal första tiden just för att det ändå inte ger så mycket i det stadiet. Samtalsstöd erbjuds dagligen och kanske läggs mer fokus på efter en viss tid när man är mer mottaglig för det.

 

Genom att gång på gång utmana sig själv, gå emot sina sjuka beteenden och byta ut dem mot friska beteenden, och med det få uppleva nya erfarenheter och få nya insikter leder det till ett friskt liv och tankarna försvann för mig successivt i takt med att jag lärde in nya beteenden som jag fick positiva upplevelser av. Sen är tiden efter behandlingen så himla viktig. Jag tyckte det var en stor trygghet att fortfarande ha kvar stödet ifrån kliniken, man kände sig inte ”ivägsläppt” utan man höll kvar kontakten och får komma tillbaka till ett friskt liv successivt medan man får stöd under hela vägen, och det får ta den tid det tar. Jag gick även uppföljningsprogrammet som är 5 år vilket också var en enorm trygghet som bidrog till att jag blev helt frisk.

 

Att bli frisk från en ätstörning är en komplext fråga. Alla är självklart olika och har olika behov i en behandling, men någonstans måste man titta på forskning och statistik och på vad som faktiskt kan bevisas fungera. Tittar man på återfallen i en KBT behandling är den betydligt högre än på Mandometerklinikens behandling, så någonstans måste man väl ändå lita på det. Alla vill ju samma sak, att så många som möjligt ska bli friska och hålla sig friska resten av livet, då måste man ju satsa på det som visar sig ha bäst resultat.”

Emelie Johansson

Emelie arbetar som egenerfaren på Mandometerklinikerna, läs mer om hennes arbete >

Nu litar jag på mig själv, min egen kropp samt min förmåga att fatta egna beslut kring den mat jag äter

Efter 8 år som slav under anorexins klor kan jag äntligen kalla mig frisk och fri. Mandometerkliniken i Alingsås var min senaste och sista anhalt. En metod så olik någon annan jag tidigare varit med om. Den trygghet jag kände till deras tillvägagångssätt, hjälpte mig att känna tillit och våga släppa en stor del av min kontroll. Nu litar jag på mig själv, min egen kropp och min förmåga att fatta egna beslut kring den mat jag äter. Mandometermetoden hjälpte mig att hitta tillbaka till ett normalt balanserat liv med en rejäl livskvalité.

Hanna

I started to look forward to the future that lay ahead of me

In January 2008 my Dad and I moved back to Sweden, from Australia, to seek treatment at the Mandometer clinic. I was 18 years old and had suffered from anorexia nervosa for 4 years; after over a dozen admissions to hospitals and locked psychiatric wards in Australia I was still severely unwell and deteriorating.

 

After contacting Mandometer in Stockholm I was admitted almost immediately to the program and was hospitalized within a few days due to my poor state of health. During my time at the clinic, with support from staff, I began to voluntarily drink the nutritional supplements that were provided.

 

In May I was transferred to the Mandometer clinic in San Diego as I was an English speaker and they had places spare. This was a major turning point in my recovery. Within a few months, and again with the help of very supportive staff, I used the Mandometer to learn how to eat proper, solid food after many years of tube feedings. At the same time my mood began to steadily lift and I started to look forward to the future that lay ahead of me.

 

I had made massive leaps forward in my recovery and decided to return to Australia after my time in San Diego. With determination- and the help of a doctor, dietician and my parents- I further progressed to the point where I was again just a ‘normal’ healthy young woman enjoying life.

 

I am now living away from home and studying to be a doctor after having scored highly in the medical entrance exam. I enjoy spending my free time going out with friends, playing sport, reading and volunteering.
I can honestly say that without the help and support of the Mandometer clinic I would not be here today. They stood by me and compassionately persisted in teaching me how to eat again when others would have given up… Thank you to all the people at Mandometer for giving me the gift of a second chance at life.

Brev från en före detta patient från Australien

Contact Us