Anna, 16 år, anorektiker, har varit i dagvårdsbehandling i två månader och har ett BMI=17.8. Hon har gått på enstaka lektioner i skolan under våren och under sommarlovet ska hon praktisera i en djuraffär vilket hon själv har önskat.

Anna har många livsmedel som hon är rädd för att äta. Hon har fått skriva ner och själv kategorisera sina förbjudna livsmedel. Anna har redan kunnat bocka av flera av dem tack vare intensiv ätträning.

Anna har också skrivit ner sina kort- och långsiktiga mål. Även på denna lista har flera saker bockats av.

Måndag 15 juni

Anna träffar sin behandlare för samtal på förmiddagen och de stämmer av hur helgen har varit. Anna har varit på bio med sin mamma, vilket var en belöning som Anna fick eftersom hon uppfyllt målen som sattes upp förra veckan.  Behandlaren och Anna fyller tillsammans i Annas kalender för den kommande veckan; vilka tider hon ska vara på kliniken respektive praktikplatsen samt annat som hon ska delta i.

Då Anna har svårt att passa tider skriver de även upp vad hon ska göra timme för timme under dagen.

I samband med veckoplaneringen sätts även målsättningarna för veckan upp. Anna och behandlaren kommer överens om att matschemat ska följas, att den fysiska aktiviteten ska vara fortsatt dämpad och att Anna ska träna på några förbjudna livsmedel.  Behandlaren föreslår att de ska äta på en hamburgerrestaurang tillsammans vilket Anna tvekar om. Anna menar att det är för svårt att äta både hamburgare och pommes frites på samma dag och argumenterar för att målet istället ska vara livsmedel ur den minst svåra kategorin. Behandlaren förklarar att det ofta är bättre att sikta högt eftersom man då får med sig lättare saker ”på köpet”. Behandlaren tar upp några framgångsrika exempel ifrån tidigare utmaningar som Anna har klarat och Anna går med på att försöka. Behandlaren sätter upp ett belöningsschema som Anna får. Annas önskan är att få gå på stan och titta på skor på söndagen vilket kommer att bli hennes belöning om hon uppfyller målsättningarna.

Tisdag 16 juni

Anna och behandlaren går till djuraffären där Anna har fått en praktikplats några timmar i veckan under sommaren. De har möte med föreståndaren och Anna får information om affären och om djuren. Behandlaren och föreståndaren ordnar dokument rörande försäkring.

Anna kommer till kliniken till lunch, vilar efteråt i värmerum och deltar sedan i det patientforum som hålls på Mandometerkliniken en gång i veckan. Dagens ämne är ”Varför är det så svårt att välja vad jag ska äta?” och en av klinikens dietister håller i forumet.

Anna träffar sin behandlare en stund på eftermiddagen för avstämning. Patientforumet har varit bra säger Anna och hon återger lite av det hon lärt sig. Klistermärken är satta i rutorna för måndagens utmaningar på belöningsschemat och Anna får beröm. Anna berättar att hon igår kväll hade känt sig tjock vilket hade satt igång en massa tankar och frågor. De samtalar en stund om patientens oro.

Onsdag 17 juni

Anna är på praktiken i djuraffären på förmiddagen. Hon tar själv ansvar för att ta sitt förmiddagsmellanmål kl 10.

Kl 12 möts Anna och behandlaren upp vid hamburgerrestaurangen. Anna känner sig orolig och vill inte gå in. De sätter sig på en bänk och behandlaren påminner om hur de successivt har närmat sig detta mål och att Anna har gjort ett bra jobb. Anna vågade tidigare inte gå in på en hamburgerrestaurang eftersom hon trodde att hon fick i sig kalorier enbart genom att känna lukten av maten. Behandlaren påminde om hur de tränade förra veckan och att Anna ju klarade att gå in.  Anna har även ätit hemmagjord hamburgare vilket inte är så stor skillnad ifrån restaurangens hamburgare.

De går in och Anna klarar utmaningen. Efteråt sitter de i solen och pratar och Anna vilar i värmen. Sedan återvänder de till kliniken för eftermiddagsmellanmål.

Efter mellanmålet söker Anna upp behandlaren eftersom ångest över lunchen har blossat upp. Behandlaren lägger det administrativa arbetet åt sidan och tar sig tid åt att prata med Anna tills hon mår bättre. Anna ligger sedan en stund i ett värmerum innan hon går hem.

Torsdag 18 juni

Anna får några formulär att fylla i på förmiddagen och tittar sedan på resultaten tillsammans med behandlaren. De konstaterar att Annas nivå av ångest, tvång och depression har sjunkit sedan den förra kontrollen för sex veckor sedan. Anna beskriver att ångesten kommer fortfarande men att hon numer vågar stå ut med den och att den då går över snabbare. Tidigare använde hon sig av strategier såsom att kräkas eller gömma mat för att undvika ångest, men hon vet nu att det endast är en kortsiktig lösning. Behandlaren berömmer och tar upp gårdagen som ett positivt exempel, då Anna kom och knackade på behandlarens dörr då hon mådde dåligt.

Vid lunchen äter Anna en kontrollmåltid. Hon använder sin Mandometer på vilken hon lägger upp så mycket mat som hon vill äta och hon äter i den takt hon tycker är lagom. På dataskärmen anger hon med jämna mellanrum hur mätt hon känner sig. Efter måltiden vilar Anna i värmerum. Behandlaren läser av Annas kontrollmåltidsresultat och de tittar och diskuterar tillsammans.

Anna konstaterar att hon ätit ganska lite mat eftersom hon vet att normalportionen för friska ligger på 350 gram som äts på 12-15 minuter.

På eftermiddagen sitter Anna i klinikens pysselverkstad där hon tillsammans med andra patienter och personal målar, syr, broderar, träslöjdar och jobbar med keramik.

Fredag 19 juni

Kl 9 träffar Anna och behandlaren en av klinikens läkare för ett möte. Läkarbesökets syfte är att följa upp hur Anna mår nu när hon har trappat ut sina antidepressiva mediciner som hon åt när hon kom in i behandling på Mandometerkliniken. Anna uppger att hon mår bra och att hon inte känner av några större besvär. Läkaren berömmer Anna som har följt behandlingen och på så sätt har sänkt sin ångest-, depressions- och tvångsnivå avsevärt.

Kl 11 samtalar Anna och behandlaren med syfte att stämma av hur veckans utmaningar har gått och hur Anna har mått. Belöningsschemat har förändrats (se bild).

Behandlaren ber Anna berätta om onsdagen eftersom en ruta är tom. Anna berättade att bussen varit sen och att hon inte klarade att sitta still och vänta på nästa, vilket medförde att hon gick till nästa station. Behandlaren och Anna samtalar kring det. Anna har skrivit att hon ska prova tårta på lördag vilket är ett mycket bra initiativ och de kommer överens om att Anna får sin belöning på söndag.

Behandlaren har en avstämning via telefon med Annas mamma där var och en berättar hur veckan har gått och om kommande skeenden i behandlingsplanen.

Contact Us