1000Friska_Camilla_news

Varje familj, varje förälder och varje patient är unik. Det här är sjukdomar som drabbar de anhöriga väldigt hårt. Jag försöker lyssna och få dem att inte känna skuld och skam utan våga söka vård.

”Jag är mamma till en flicka som slutat äta. Vad ska jag göra?”

 

Camilla Bäremo är den som oftast svarar i telefonen när man ringer till Mando. Hon får många samtal från många oroliga föräldrar. Ändå säger hon att det inte går att vänja sig.

Hur gör man om man är intresserad av Mandometermetoden?

”Man kan fylla i en egenanmälan från vår hemsida. Det behövs alltså inte någon remiss från vårdcentral eller liknande. Det är förstås också viktigt att få den det gäller, att bli motiverad att komma hit på ett första möte.”

Läs mer om egenanmälan här >

Är det vanligt med skamkänslor kopplat till ätstörningar?

”Ja, inte minst från mammorna, det är min erfarenhet. Mat, vikt och ätande kan vara svårt att prata om, men jag brukar betona att det inte är deras fel om det har gått snett. Situationen brukar kompliceras av att barn med ätstörningar ofta blivit väldigt duktiga på att ljuga och manipulera sin omgivning. Föräldrar förnekar ofta detta och har svårt att ta in att deras barn skulle göra något sådant. Det är naturligt. Men jag brukar säga att det ingår i sjukdomsförloppet.”

Vad ger du för råd till föräldrarna inför det första samtalet?

”Det bästa är att utgå från den oro föräldrarna känner för sitt barn. Att de ser att barnet inte mår bra. Kanske kan de föreslå att de kommer hit och bara hör vad vi har att säga. Helt förutsättningslöst. Vi börjar alltid med ett så kallat nybesök. Sedan avgör föräldrarna eller patienten, om hon eller han är myndig, om man vill fortsätta.”

Är det lång kö? Vad kostar det?

”Det är tre-fyra veckors väntetid innan man kan komma till oss på ett nybesök. Det är enkelt att boka och kostar ingenting för patienter under 18 år och ordinarie patientavgift för övriga. Eftersom vi har avtal med landstingen i Stockholm och Västra Götaland fungerar det precis som annan vård i dessa landsting. Vi har även drop-in till nybesök på Mandometerklinikerna på Danderyds sjukhus och vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Om man väljer att gå vidare till behandling, vad händer då?

”Man kan antingen bli inskriven för dagvård, vilket innebär att man är här kl 8-16 varje vardag. Kostnaden är 200 kr per dag och högkostnadskortet gäller, så mer än 1100 kr kostar det aldrig. Om patienten är svårt sjuk rekommenderas heldygnsvård. Då bor man här på kliniken och det kostar ytterligare 100 kr per dygn.”

Hur lång tid tar en behandling?

”Det varierar, men behandlarna brukar säga att en behandling i genomsnitt tar 12 månader. Det är ingen lätt resa och många har varit sjuka i många år när de kommer hit.”

How_3_s

När ni nu kan fira att över tusen patienter har blivit friska, vad känner du då?

”En glädje – framför allt för alla patienter jag mött och deras familjer. Jag är ju den som de oftast tar kontakt med först, efter att de hittat information om oss på nätet eller hört från bekanta. Men det är inte så ofta jag är med när patienten friskskrivs. Så att få fira tusen friska patienter är verkligen roligt.”

Eva Krutmeijer

1000 FRISKA
1000 FRISKA

Symposium om effektiv behandling av ätstörningar

"Att undanröja hinder för vårdföretag som Mando är bra exempel på vad jag vill åstadkomma.”

Det säger innovationslandstingsrådet Daniel Forslund (FP) i Stockholm. Han har ett brinnande intresse för innovation i vården och bästa möjliga nytta för patienterna.

Dela:

#1000FRISKA

[feather_share show=”twitter, facebook, mail” hide=”google_plus, reddit, pinterest, linkedin, tumblr” url=”https://mando.se/1000FRISKA” size=”24″]

Följ oss:

Contact Us