Mandometerklinikerna har tvingats i omedelbar företagsrekonstruktion

 In 2024, Nyheter, Pressmeddelanden
PRESSMEDDELANDE

se pdf >

Sedan mer än 27 år har Mandometerklinikerna behandlat ätstörningspatienter i samarbete med Region Stockholm vilket hittills resulterat i över 2300 friskskrivna patienter. Men det nya regionstyret sedan två år har plötsligt, i den allra sista delen av avtalsperioden, gjort en helt ny avtalstolkning vars riktighet är bestridd och därför nu prövas i domstol.

Istället för att invänta domstolens besked har regionstyret i förtid ensidigt beslutat att upphöra med betalningen för specialistklinikernas vårdlöner och sjukhuslokaler. Detta hittills för både juni och juli månad.

Att på detta sätt föregripa domstolens prövning och strypa finansieringen utgör ett grovt avtalsbrott vilket äventyrat pågående behandling för över 1700 patienter och har försatt specialistklinikerna i ett akut ekonomiskt läge.

Förfarandet med att föregripa rättegången medför även stora juridiska och ekonomiska risker för regionens skattebetalare beroende på utfallet i pågående domstolsprövning.

”Regionstyrets drastiska agerande äventyrar patientsäkerheten för en mycket skör patientgrupp, där kontinuitet i behandlingen är avgörande. Men med de åtgärder Mandometerklinikerna nu vidtar genom företagsrekonstruktion kan vi undvika att regionstyrets framstöt får som akut konsekvens att klinikerna stängs. Mot alla odds kan därmed patienternas pågående behandling räddas”, säger Mandometerklinikernas vd Cecilia Bergh.

I den pågående domstolsprövningen hade Region Stockholm så sent som den 27 maj skrivit att regionstyret inte skulle dra in vårdresurserna, detta ”för att inte riskera att patienterna står utan vård”. Men trots regionens skrivning om riskerna för patienterna drogs finansieringen för specialistvården plötsligt in den 24 juni.

”När en region så påtagligt sviker patienterna så är det bra att staten kan bevilja företagsrekonstruktion för en verksamhet som egentligen har långsiktig livskraft. Styrelsen för Mandometerklinikerna har fått detta prövat och domstol har beviljat rekonstruktion vilket ger en enorm lättnad för alla nuvarande och framtida patienter”, säger Mandometerklinikernas ordförande Stefan Stern.

Företagsrekonstruktionen medför att patienter fortsatt kan remitteras och göra egenanmälan till Mandometerklinikerna.

Men konsekvensen av Region Stockholms agerande blir att patienter från regionen tvingas betala privat för specialistvård på Mandometerklinikerna efter november månad. En stiftelse är därför skapad av anhöriga till tidigare patienter till stöd för sjuka som inte själva har råd att betala behandlingen. Mandometerklinikerna kommer i dessa fall att behandla till självkostnadspris.

Därtill har Mandometerklinikerna pågående avtal med tre av Sveriges andra regioner för fortsatt skattefinansierad ätstörningsvård. Med företagsrekonstruktionen som nu sker kan verksamheten säkras för fortsatt behandling enligt dessa avtal.

”Det politiska ansvaret faller nu mycket tungt för vad som från och med nu sker med alla nuvarande och framtida sjuka patienter i behov av ätstörningsvård i Region Stockholm. Våra specialistkliniker har i decennier behandlat de allra svårast sjuka patienterna, barn och unga som ofta misslyckats att bli friska i den offentliga psykiatrin. Under trettio år har ingen patient dött i Mandometerbehandling”, avslutar Stefan Stern.

För ytterligare information och kommentarer:

Cecilia Bergh, vd
Cecilia.bergh@mando.se

Stefan Stern, ordförande
Stefan@sternadvisory.se

Emma Berglund Uväng, rekonstruktör
emma.berglund@schjodt.com