Fem läkare protesterar i Läkartidningen till nedläggning av Mandometerklinikerna

 In 2021-2025, 2023, Nyheter, Tidningsartiklar

Läs kommentarerna till Sandra Ivanovic Rubins inlägg i Läkartidningen >


Svik inte unga människor med anorexi


Sandra Ivanovic Rubin: satsa på den ätstörningsvård som fungerar

Sandra Ivanovic Rubin: satsa på den ätstörningsvård som fungerar

Som ordföranden i Region Stockholms psykiatriutskott, Sandra Ivanovic Rubin, mycket riktigt påpekar borde ätstörningsvården i Regionen fungera bättre. Hon räknar upp alla de problem som jag som kliniker hörde första gången för 40 år sedan. Problem som den konventionella vården alltså fortfarande inte löst. Långa väntetider, svårt att upptäcka om en ung person har en ätstörning, att veta vart man ska vända sig och svårt att få rätt behandling, underfinansiering osv.

Samma problem har upprepats regelbundet under 40 år. Och samma ”lösning” på problemen har upprepats, mer resurser till de som inte klarat av att lösa problemen. Denna gång ska resurserna kombineras med ”nivåstrukturering”. Det är svårt att veta vad det innebär, utöver den självklara indelningen i vårdnivåer, från primärvård ”hela vägen upp” till specialistvård, som redan finns i all sjukvård. Möjligen tänker sig ledamöterna i psykiatriutskottet att personalen på varje vårdnivå ska lära sig mer om ätstörningar, i sig en bra idé.

Men problemen är delvis redan lösta! Jag har varit med från början! Den första patienten med mycket allvarlig anorexi kom till medicinkliniken på Huddinge Sjukhus 1993. Hon fick behandling vid vad som då var en experimentell verksamhet samtidigt som jag var hennes läkare. Hon tillfrisknade och fler ätstörningspatienter kom till nya behandlingen. Vi kunde rapportera preliminära behandlingsresultat i the Lancet 1996 (A new treatment of anorexia nervosa – The Lancet).

Den verksamheten har växt genom åren till det som nu är fem Mandometerkliniker i Region Stockholm, den största ästörningsverksamheten i landet. Vården är ”nivåstukturerad” i obrutna vårdkedjor, patienternas behov tillgodoses i individuella vårdplaner, från slutenvård till öppenvård. Och patienter som behöver, får annan vård genom samarbeten som fungerar sedan många år. Behandlingsresultaten är bättre än resultaten vid dom andra ätstörningskliniker i landet (Treatment outcomes for eating disorders in Sweden: data from the national quality registry – PubMed (nih.gov))

Utvecklingen av den nya ätstörningsbehandlingen är resultatet av ett samarbete mellan Mandometerklinikerna och Region Stockholm. Ett samarbete som Sandra Ivanovic Rubin och Regionens psykiatriutskott nu täcker avbryta. Med i verksamheten sedan starten måste jag stark avråda från ett så uppenbart misstag. Under tiden Mando har funnits har behovet av medicinsk slutenvårdbehandling av anorexipatienterna minskat. Risken med den föreslagna förändringen är att fler av patienterna kommer att kräva slutenvård med ofta mycket långa vårdtider. Något som kan få fatala följder med tanke på avsaknanden av vårdplatser i regionen.

Sandra Ivanovic Robin uttrycker det alla vill: ”att fler ska bli friska med en individanpassad behandling”. Den möjligheten finns redan. En förändring i regionens politiska majoritet kan inte tillåtas rasera sen länge fungerande sjukvård och hindra patienter från att välja den behandling som har bäst effekt.

Mats Eriksson, professor i endokrinologi och metabolism, överläkare, Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge, jourläkare Mandometerklinikerna

mats eriksson, Prof em, Specialist i inv.med, medicinska magtarmsjukdomar och endokrinologi, Karolinska Univeristessjukhuset

 


Gör om – Gör rätt!

Att Sveriges största ätstörningsklinik, Mando, ska uteslutas från ätstörningsvård i Stockholm anser jag är ett felaktigt beslut baserat på felaktiga underlag.

Mando har bedrivit forskning (>200 artiklar) i ämnet under många år och drivit en klinik som under förra året tog emot mer än 100 patienter som hade tillräckligt allvarliga besvär för att kvala in till Nationell Högspecialiserad vård (NHV) för svåra ätstörningar.

Mando har över 2000 friska patienter sedan starten.

Vilka behandlingsresultat har regionens vård genom Stockholm Centrum för ätstörningar (SCÄ)? Varför har inte SCÄ registrerat i kvalitetsregistret Riksät sedan 2019?

Det är min övertygelse att Mando är systematiskt utsatt för ett försök från den traditionella psykiatriska ätstörningsvården att tysta ner deras verksamhet och synsätt på behandling av ätstörningar.

SCÄ/SLSO försöker nu utesluta Mando från NHV uppdraget i region Stockholm trots att Region Stockholm tilldelats detta med Mando som medsökande.

Jag tror att många verksamheter behöver konkurrensutsättas och inte centraliseras till offentlig verksamhet. Vi måste samarbeta och inte motarbeta!

Politiken måste backa ett steg och göra om och göra rätt!

Magnus Forssblad
Ortoped, Docent och styrelseledamot i Mando.

Magnus Forssblad, Ortoped, Docent, StockholmStyrelseledamot Mando
Jäv: Styrelseledamot Mando


Katastrofalt beslut att lägga ner Mando

Det är givetvis ingen som motsätter sig tidig diagnostik och behandling av ätstörningar. Det som har upprört patienter, anhöriga och personal är att man vill lägga ner det välfungerande Mandolean (Mando). Ätstörningsvården lider av stora problem i Region Stockholm. Mando har under 30 år utvecklat behandlingen av svåra ätstörningar. Man har skrivit över 200 vetenskapliga artiklar i ämnet och har redovisat klart bättre resultat än den konventionella vården. Det har lett till att Mando är den största ätstörningskliniken i landet. I Stockholm bidrar de med 41 av 58 slutenvårds platser. Hur kan man tro att ett krisande BUP och den egna drivna verksamheten ska kunna ta över utan ännu längre köer och sämre behandlingsresultat? Det som är mest upprörande är att vare sig politiken eller tjänstemännen tar några hänsyn till behandlingsresultat. Mando har visat mycket bra resultat både jämfört med internationella och nationella studier. Regionens egna verksamheter har inte publicerat några resultat. Politiken har mage att säga att man inte värderar vare sig vårdgivare eller behandlingsmetod, men samtidigt lägger man ner den enda nu verksamma privata kliniken, som har en unik behandlingsmetod som den offentliga vården inte kan erbjuda. Det är hyckleri! Varför vill det nya majoritetsstyret försämra vården för svårt sjuka patienter? Det är ett svek mot alla deras väljare i mp, c och s. Behåll intentionerna om tidiga insatser men ta tillbaka beslutet om att lägga ner fungerande specialiserad ätstörningsvård, genom att all slutenvård och avancerad dagvård ska bedrivas i egen regi, innan det är för sent och all kunskap och personal är spridd för vinden. Det tar lång tid att bygga upp bra vård, men väldigt snabbt att rasera den. Det bör beslutande politiker vara medvetna om. Mando har sedan start nu bidragit till att över 2000 patienter med svåra ätstörningar har blivit friska, inte bättre utan helt utan ätstörningar. 100-tals patienter kommer varje år att förnekas den vård de vill ha och som är dokumenterat billigare än den traditionella vården. Det tagna beslutet måste rivas upp!

Tycho Tullberg, leg.läg. med.dr., pensionärstyrelsemedlem i Mando
Jäv: styrelsemedlem i Mando


 

Contact Us