Emelie Johansson, Brukarerfarenhet av en ätstörning

 In 2018, Nyheter

“Idag är jag frisk. Det är något jag aldrig trodde att jag skulle säga för flera år sedan när jag själv var i behandling på Mandometerkliniken i Huddinge. Min roll på kliniken är att finnas som patientstöd, någon man kan prata med som varit i liknande situation och som kan hjälpa till med motivationen att bli frisk.”

Emelie Johansson heter jag och arbetar idag på Mandometerkliniken som MB (Medarbetare med Brukarerfarenhet av en ätstörning). Idag är jag frisk. Det är något jag aldrig trodde att jag skulle säga för flera år sedan när jag själv var i behandling på Mandometerkliniken i Huddinge. Men det går verkligen att bli helt frisk med rätt hjälp och det vill jag förmedla till dem som är i samma situation idag som jag var då. Min roll på kliniken är att finnas som patientstöd, någon man kan prata med som varit i liknande situation och som kan hjälpa till med motivationen att bli frisk. En roll jag tar på stort allvar och ser är otroligt viktig i processen att bli frisk. För det går, jag är en av många levande bevis.

Idag är jag 26 år, bor söder om stan med min sambo och snart två barn. För mig har det varit en lång resa men idag känner jag mig starkast i världen. Jag har alltid brunnit för att hjälpa människor och allas rätt till en god hälsa, vilket i samhället idag inte är en självklarhet. Efter min tid som sjuk valde jag att resa utomlands, upptäcka världen för att sedan utbilda mig inom något jag verkligen ville jobba med. Jag pluggade tre år till hälsopedagog på Gymnastik och Idrottshögskolan i Stockholm och tog en extra utbildning och blev Lic. kostrådgivare för att kunna hjälpa andra inom den biten jag själv har erfarenheter av. Sedan dess har jag arbetet inom olika hälsoprojekt på olika håll och jag får hjälpa människor varje dag. Att man i sitt arbete kan använda sin egen erfarenhet är verkligen en styrka och ett verktyg jag värdesätter enormt mycket. I framtiden vill jag fortsätta utveckla rollen och patientperspektivet i verksamheten men även samarbeta över gränserna med andra vårdenheter för att dela erfarenheter och göra vården så bra som möjligt för alla patienter.

Denna rapport är en sammanfattning av vårt arbete, den forskning vi hittade samt egna patientundersökningar i form av djupgående intervjuer och en enkätundersökning av upplevelsen hos patienterna efter mötet med personal med egen erfarenhet av en ätstörning. Syftet med rapporten är att underlätta för andra vårdenheter som vill införa liknande insatser i sin verksamhet. Kan vi dela våra erfarenheter underlättar vi arbetet för varandra och kan hjälpas åt att utveckla vården. Vi ser ju att detta arbetet har varit väldigt värdefullt för vår verksamhet och kan vara detsamma för andra.

Läs en sammanfattning av Emelies arbete >

Contact Us